• Facebook icoon
  • Twitter icoon
  • Linkedin icoon
  • Flickr icoon
  • Email icoon
Slideshow-foto Slideshow-foto Slideshow-foto Slideshow-foto Slideshow-foto Slideshow-foto

Reisverslag Frankrijk

Dag 2 (09-09-2014) De omgeving rond Alès verkennen

Ik ben ’s morgens al redelijk vroeg wakker. De anderen liggen nog in bed dus loop ik met mijn camera en verrekijker naar buiten. Het is erg mistig maar ik ben toch benieuwd of ik de eerste soorten van deze vakantie kan noteren. Dit duurt niet lang want in de bomen op het terrein zie ik een aantal Bonte Vliegenvangers (European Pied Flycatcher, Ficedula hypoleuca). Ook hoor ik veel groene spechten maar die laten zich vooralsnog nog niet zien. Marcel is er inmiddels ook uit en we besluiten langs de bakker in Alès te gaan voor wat verse baguettes en croissants. Onderweg zie ik een aantal algemene vogels, Turkse Tortels (Eurasian Collared Dove, Streptopelia decaocto), Eksters (Eurasian Magpie, Pica pica) en Huismussen (House Sparrow, Passer domesticus). Nadat we terug zijn en lekker hebben ontbeten besluiten we even naar Alès te gaan voor een bakje koffie. Het is inmiddels aardig open getrokken en lekker warm. Het is tien minuutjes rijden naar het centrum. We parkeren de auto’s in een garage langs de Gardon d’Alès, de rivier die dwars door de stad heen loopt. Hier zie ik nog Wilde Eenden (Mallard, Anas platyrhynchos) en een Geelpootmeeuw (Yellow-Legged Gull, Larus michahellis).

bonte vliegenvanger

Rondom het huis zitten veel Bonte Vliegenvangers (European Pied Flycatcher, Ficedula hypoleuca hypoleuca). Het gaat om de ondersoort hypoleuca.

Filippa wilde graag in de draaimolen in het centrum maar die blijkt dicht te zijn. We nemen plaats in een koffietentje in de buurt. Nadat we deze op hebben en ook Fenna een fles heeft gekregen en een schone luier lopen we nog een rondje door het centrum. Bij een supermarkt doen we een snelle boodschap en hierna keren we terug naar de villa. Nadat we Fenna op bed hebben gelegd besluit ik een stukje te gaan fietsen. In het schuurtje heb ik namelijk twee mountainbikes zien staan. De anderen blijven in het huis om een appeltaart te maken voor de verjaardag van Valerie en dus vertrek ik alleen gewapend met verrekijker en camera het terrein. Op het dak van de villa zitten nog een aantal Boerenzwaluwen (Barn Swallow, Hirundo rustica) en Houtduiven (Common Wood Pigeon, Columba palumbus). Vlakbij is een bospaadje dat redelijk steil omhoog loopt. In de lichtste versnelling rijd ik stapvoets naar boven. Mijn ogen zijn gericht op de stenen aan de zijkant van het pad. Ik verwacht hier veel hagedisjes maar dit valt erg tegen want ik zie er geen. Wel vliegt er nog een Buizerd (Common Buzzard, Buteo buteo) over. Ook vliegen er heel veel vlinders heen en weer en dus besluit ik mijn aandacht hier op te richten. Ik heb echter al gauw door dat een vlinder op de foto krijgen een stuk lastiger is dan een vogel. Zodra je te dichtbij komt vliegen ze op en gaan niet een meter verderop, maar gelijk 20 meter verderop zitten. Als ik toch wel redelijk vermoeid bovenaan aankom heb ik in elk geval twee soorten kunnen onderscheiden, de Zuidelijke Luzernevlinder (Berger's Clouded Yellow , Colias alfacariensis) en het Bruin Zandoogje (Meadow Brown, Maniola jurtina).

bruin zandoogje

Bruin Zandoogje (Meadow Brown, Maniola jurtina).

Hierna maak ik me op voor een snelle hobbelige afdaling naar beneden. Heerlijk om even vol gas naar beneden te gaan! Onderaan het weggetje sla ik niet rechtsaf naar de villa maar rij nog een klein stukje rechtdoor. Hier zit namelijk een bruggetje dat over een beekje heen loopt en ik wil hier ook nog even kijken of er wat te zien valt. Het eerste dat ik zie als ik hier aan kom is dat de beek vol zit met vis, namelijk de Blankvoorn (Common Roach, Rutilus rutilus), een vissoort die ook in beken goed gedijt. Ik ga zitten op de rand en geniet even van het uitzicht. Naast mij zie ik een klein kevertje lopen die mijn aandacht trekt. Hij heeft namelijk, net als een schorpioen, constant zijn staart omhoog alsof hij wil steken. Dit insect heet de Stinkende Kortschildkever (Devil’s Coach-Horse Beetle, Ocypus olens). Het is echter niet de staart, maar de kaken die bij dit kevertje gevaarlijk zijn en een gemene beet kunnen geven. Ook kan hij een stinkende witte vloeistof uitscheiden waaraan hij zijn naam te danken heeft. Er vliegen ook constant veel libellen rond. Deze net als de vlinders een ramp om te fotograferen en ondanks dat ik veel verschillende soorten zie kan ik er uiteindelijk maar één soort determineren, namelijk de Blauwe Glazenmaker (Southern Hawker, Aeshna cyanea). Ook zie ik nog een Merel (Common Blackbird, Turdus merula) rondscharrelen bij de beek. Op het moment dat ik op sta om terug te gaan vliegt ineens een Groene Specht (European Green Woodpecker, Picus viridis) boven de beek en passeert mij. Het gaat te snel om een foto te maken maar met het blote oog kan ik hem prachtig zien. Onderweg terug naar het huis zie ik nog een Zwarte Kraai (Carrion Crowe, Corvus corone).

stinkende kortschildkever

Op het bruggetje bij de beek zit deze Stinkende Kortschildkever (Devil’s Coach-Horse Beetle, Ocypus olens).

Fenna is inmiddels wakker als ik terug ben en ik maak een hapje voor haar. Nadat ik deze gegeven heb is het tijd voor een lekkere duik in het zwembad. Ondanks dat het al vijf uur is geweest is het nog heerlijk warm. Valerie heeft in de tussentijd een hagedisje ontdekt. Deze houdt zich op in een waterton die naast het huisje staat. Ik pak snel mijn camera en loop naar haar toe. Het hagedisje blijft mooi zitten en daardoor kan ik op mijn gemak een goede foto maken. Het gaat om een juveniele Muurhagedis (Common Wall Lizard, Podarcis muralis). We besluiten een pizza te bestellen bij de buurman, die verderop in het dorp een pizzatent heeft. De wachttijd bedraagt ongeveer een uur, dus we kunnen nog even in de zon zitten. In de bomen in de omgeving zie ik nog een aantal Kauwen (Western Jackdaw, Corvus monedula) en Pimpelmezen (Eurasian Blue Tit, Cyanistes caeruleus).

muurhagedis

In een regenton in de tuin zit deze Muurhagedis (Common Wall Lizard, Podarcis muralis).

Na een uurtje ga ik met Marcel naar het dorp om de pizza’s op te halen. Het is een klein stukje rijden vanaf het huis. De pizza gaat er goed in en na het eten worden we nog verwend met de heerlijke zelfgemaakte taart voor de verjaardag van Valerie. Nadat we de dames op bed hebben gelegd drinken we nog een lekker wijntje op de veranda en praten wat bij. Rond 23:00 uur gaan we richting bed.