• Facebook icoon
  • Twitter icoon
  • Linkedin icoon
  • Flickr icoon
  • Email icoon
Slideshow-foto Slideshow-foto Slideshow-foto Slideshow-foto Slideshow-foto Slideshow-foto

Reisverslag Frankrijk

Dag 7 (14-09-2014) Dagje naar de Cevennen

Als ik Fenna uit haar bedje heb gehaald en met haar over het erf heen loop zie ik op één van de bloemen in de voortuin een Zuidelijke Sikkelsprinkhaan (Engelse naam?, Phaneroptera nana). Steef is inmiddels ook wakker en we spreken af dat we na het ochtendslaapje van Fenna in de auto zullen stappen. Ik besluit een plek op het kaartje uit van de Cevennen te kiezen waar een hoog punt ligt. We komen onderweg vast wel een mooie wandelroute tegen! Voordat we vertrekken zie ik op de hor van de balkondeur nog een Gewone Hooiwagen (Engelse naam?, Phalangio opilio).

zuidelijke sikkelsprinkhaan

Zuidelijke Sikkelsprinkhaan (Engelse naam?, Phaneroptera nana).

Na een half uur te hebben gereden rijden we door het plaatsje Portes. Onderweg is er nog even lichte paniek omdat de maxi cosi zonder dat we het door hadden is omgevallen. Als we geschrokken de auto langs de kant zetten om te kijken hoe het met Fenna is zien we dat ze lekker ligt te spelen met een speeltje. In Portes zien we een mooi kasteel en we besluiten hier even onze benen te strekken. Het gebouw heet “Château de Portes”. Het is heerlijk weer en in de lucht vliegen constant Rotszwaluwen (Eurasian Crag Martin, Ptyonoprogne rupestris). We blijven niet lang en na wat foto’s vervolgen we onze weg.

Na een half uur rijden begint het landschap te veranderen. De wegen worden steiler en de uitzichten mooier. Het is intussen al bijna 13:00 uur en omdat we al een tijd geen parkeergelegenheid tegen zijn gekomen parkeren we de auto langs de weg om wat te eten. Tijdens het eten zie ik een prachtige zwart-witte vlinder, die op een plant aan de overkant van de weg gaat zitten. Het probleem met vlinders is vaak dat als ze stilzitten ze de vleugels gesloten houden en als ze hun vleugels dan eindelijk openen zijn ze meestal gelijk gevlogen. Ik maak een paar foto’s van de buitenkant van de vleugels en zo kan ik ´m toch determineren als de Witbandzandoog (Great Banded Grayling, Brintesia circe). Ook zit er nog een Kegelbijvlieg (Engelse naam?, Eristalis pertinax) in één van de bloemen van dezelfde struik. Hierna vervolgen we onze weg.

kegelbijvlieg

Kegelbijvlieg (Engelse naam?, Eristales pertinax).

We passeren op een gegeven moment een plek met een prachtig uitzicht over een dal en we stoppen hier even om te genieten van de omgeving. Het uitzicht is prachtig maar qua dieren valt er niet veel te zien. Alleen in de verte een torenvalk en een Roodborsttapuit (European Stonechat, Saxicola rubicola). We rijden hierna verder en na een paar minuten komen we langs een punt waaruit een aantal wandelingen in de omgeving kunnen worden gemaakt. Speciaal voor wandelen met Fenna hebben we een “Baby Björn” aangeschaft. Dit is een soort omgekeerde rugzak waar we haar kunnen zetten. We besluiten de kortste wandelroute te pakken omdat we waarschijnlijk toch niet zo snel zijn en Fenna toch nog veel rust nodig heeft. Het is een mooi wandelingetje waarbij we ook een stukje door een bos heenlopen, maar erg veel zien we tijdens deze wandeling niet. Na een ruim uurtje zijn we terug bij de auto. Het is bijna 15:00 uur dus we besluiten maar terug te rijden. Als we een beetje doorrijden kunnen we misschien nog even lekker in het zonnetje zitten bij het zwembad.

hommel

Hommelsoort die ik nog niet heb kunnen determineren.

Rond half vijf komen we aan bij de villa. We liggen nog een uurtje bij het zwembad waar ik nog een Ereprijszandbij (Red-Girdled Mining-Bee, Andrena labiata) en een Gewone Wesp (Common Wasp, Vespula vulgaris). Steef is inmiddels de keuken om een gerecht met couscous te maken, na een tip van Valerie. Als ik na een tijdje een kijkje neem in de keuken blijkt de pan couscous een pan met pap te zijn geworden en dus gooien we maar twee pizza’s in de oven. Nadat we Fenna op bed hebben gelegd hangen we nog wat voor de televisie en gaan rond elven naar ons bedje.