• Facebook icoon
  • Twitter icoon
  • Linkedin icoon
  • Flickr icoon
  • Email icoon
Slideshow-foto Slideshow-foto Slideshow-foto Slideshow-foto Slideshow-foto Slideshow-foto

Reisverslag Frankrijk

Dag 9 (16-09-2014) Naar een stuwmeer in de buurt

Fenna is al vroeg wakker als de rest nog op bed ligt. Nadat ik haar de fles heb gegeven en even in de box leg zodat ze wat kan spelen zie ik op de buitenmuur nog een Nederlandse naam? (Engelse naam?, Distoleon tetragrammicus). Een insect uit de familie van mierenleeuwen, die veel weg hebben van libellen. Als de rest wakker is rijd ik naar de bakker in Alès voor verse broodjes. Na het ontbijt vertrekken Kevin en Jolanda weer richting Béziers.

mierenleeuw

Nederlandse naam? (Engelse naam?, Distoleon tetragrammicus).

Het regent niet meer maar de wolken zijn wel blijven hangen. We besluiten daarom maar nog wat te ondernemen. Op een kaartje van de omgeving heb ik gezien dat er niet heel ver weg een stuwmeer ligt. Omdat we verder toch geen plannen hebben stel ik voor hierheen te rijden en Steef vindt het ook een prima idee. Het is ongeveer een half uurtje rijden als we aankomen bij het meer, die de naam “Lac de Ste Cécil d’Andorge” heeft. Dit meer ligt op de route van “le Gardon d’Alès”, de rivier die ook door Alès heen stroomt. Het is een mooie omgeving en een prachtig meer, maar ook hier valt het qua dieren een beetje tegen. Aan het eind van het meer liggen een aantal zandplaatjes en hier zien we nog wat oeverlopers en Witte Kwikstaarten (White Wagtail, Motacilla alba). We maken nog een paar mooie foto’s van de omgeving en na een half uurtje keren we terug naar de villa.

uitzichtfoto

Uitzicht over het einde van het meer waar we nog een aantal vogelsoorten zien.

Rond lunchtijd komen we aan bij de villa en als we gegeten hebben zijn de wolken al wat minder geworden. Het wordt weer een middagje bij het zwembad dus! Ik houd mij weer vooral bezig met de insecten die ik rondom het huisje zie. In een gaatje in één van de tegels gaat de hele tijd een groefbij van het geslacht Halictus naar binnen en buiten. De juiste soort heb ik nog niet kunnen achterhalen. Hetzelfde probleem heb ik met de vliegensoort uit het geslacht Miltogramma. De ondersoorten uit dit geslacht lijken zo veel op elkaar dat een juiste determinatie voor mij onmogelijk is. Op de buitenmuur van de villa zie ik ook nog een Grote Trilspin (Cellar Spider, Pholcus phalangioides) en een heel vreemd uitziend insect uit het geslacht Pterophoridae, een soort mot die meer weg heeft van een soort takje.

vliegensoort

Vliegensoort uit het geslacht Miltogramma.

We besluiten weer een pizza te bestellen voor het avondeten, en rond 17:30 uur rij ik richting het centrum. Ik stop nog even bij het beekje vlakbij en blijf een kwartiertje zitten. Net als ik wil vertrekken zonder iets nieuws te hebben gezien zie ik in het bruggetje onder mij ineens twee vertrouwde felblauwe kleuren langs flitsen. Het is een paartje Ijsvogels (Common Kingfisher, Alcedo atthis). Ik kijk ze na totdat ze uit het zicht verdwenen zijn. Na het eten spenderen we de rest van de avond in de woonkamer van het huisje. Steef kijkt televisie en ik zit het grootste gedeelte van de avond met mijn neus in de schoolboeken. Buiten is het inmiddels weer gaan regenen als we naar bed gaan.